Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity

VYDRŽÍ TĚŽCE VYDŘENÁ KONDICE NAVŽDY?

Otázka JOJO efektu, udržení si svých výsledků, ať už se jedná o hubnutí nebo nabrání svalů, je jednou z nejčastějších. Když zase začnu jíst normálně, nepřiberu všechno zpět? Ano, přiberete, nejsme totiž stroje. Ale nemusí to takto dopadnout. Jak to tedy je?

Hlavním problémem v tomto je vnímání stravování běžnými lidmi. Když už se někdo odhodlá se sebou něco udělat, ať už je to natěšený začínající sportovec vidící se s postavou atleta nebo kdokoli toužící vlézt se opět do oblečení svého mládí, považuje tuto cestu proměny velmi často za časově omezený úsek. Představuje si, že je to otázka týdnů, mesíců, možná i let, ale jakmile dosáhne svého cíle, může se konečně vrátit se svým novým tělem ke starému způsobu života. A dobrou dietu (nebo plán na růst svalů, zlepšení kondice atd) posuzuje podle toho, jestli mu výsledky zůstanou nebo ne. Když jsou výsledky trvalé, je dieta v pořádku, když se začnou kila vracet, byla dieta špatná. Toto je časté vnímání. A jelikož se ta kila při návratu ke starému způsobu stravování začnou vracet vždy, pak je každá dieta ohodnocena jako špatná.

Takhle to ale nefunguje. Platí jedno jednoduché pravidlo. Strava, kterou jste se projedli do nějakého stupně obezity nebo ztráty své formy, vás do tohoto stavu dřív nebo později dostane, kdykoli se k ní znovu vrátíte. Jestli jste z nějakého jídla přibírali, budete z něj přibírat vždy a znovu. Lidé velmi rádi toto nazývají návratem k normálnímu jídlu. Ale samozřejmě se můžete spolehnout, že tělo vybičované ztíženými podmínkami budování své nové formy bude po špatných složkách "normální" stravy hladové víc než kdykoli předtím. A když mu toto dopřejete ve štědrém množství, předvede tělo v takové situaci asi takový výkon jako bezdomovec vpuštěný do restaurace typu ALL YOU CAN EAT. Toto není rozumná cesta.

Lidské tělo není stroj. Své dosažené výsledky a vytrénovanou výkonnost nemáme navždy, nejsme terminátoři, které by někdo vyrobil. Naše tělo reaguje pouze na to, jaké mu vytvoříme prostředí. Můžeme ho budovat, tvarovat, měnit dle svých představ. Jako bychom vyráběli vlastní stroj. Ale to lze pouze za určitých podmínek.

Jak to tedy skutečně probíhá? Jaká je cesta k udržení výsledků? Je to cesta rozumu. Ať už dieta, nebo budování sportovní postavy, obojí je časově ohraničená doba, po které musí ale přijít udržovací období. Dieta má za úkol za poměrně krátký čas docílit velkých změn. A abychom si daný výsledek udrželi, musíme se snažit nadále. Nemusíme sice být až tak důslední jako při samotné dietě, nemusíme být na jídlo háklivější než moderní turbodiesely na kvalitu nafty, ale přesto už musíme nad jídlem a jeho složením navždy přemýšlet. Navždy. A to především po samotném skončení diety. Pokud někdo skončí svou tříměsíční snahu v neděli a úderem pondělka to oslaví skokem do jezírka gastronomické anarchie, dokud v něm neklesne na dno, může celkem logicky očekávat, že stejně rychle se octne na dně i jeho pracně vydřená forma. Po konci své snahy můžeme většinu omezujících pravidel diety vypustit, ale základní smýšlení o jídle nám už musí navždy zůstat. Vyvarování se velkého množství tuků a jednoduchých cukrů, pravidelná strava, přibližná skladba rozumného poměru nutričních hodnot, pitný režim, to vše jsou věci, nad kterými bychom nikdy neměli přestat přemýšlet. A jednou za čas si dopřát nějakou tu radost.

Takže nezapomeňte - dieta je sice jen na časově omezenou dobu, ale správné stravování je na celý život.


VYDRŽÍ TĚŽCE VYDŘENÁ KONDICE NAVŽDY?

Kontakt
  • VS commodum, s.r.o.
  • Lihovarská 1199/10
  • 716 00 Ostrava, Radvanice
  • IČ: 25869604, DIČ: CZ25869604
  • +420 776 216 031
  • netucni@gmail.com

Sledujte nás!
Neváhejte nám napsat!