Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity

TRÉNINK - SPRÁVNÁ TECHNIKA VERSUS VELKÉ VÁHY

Lidé z posiloven by se z pohledu techniky tréninku dali rozdělit do dvou skupin - vyznavači co největších vah cvičící často velmi špatnou technikou a pak křečovití vyznavači učebnicové techniky zvedající směšné váhy. Dnes se nebudeme snažit říct, co z toho je dobré a co je špatné. Dnes se pokusíme říct, co preferujeme my a proč.

Tak předně nepreferujeme ani jednu z těchto cest. Asi nejméně fandíme cestě učebnicové techniky a směšných vah. Takto Vám svaly nikdy nenarostou, pokrok nejspíš nikdy nepřijde, bez pořádné váhy to prostě nejde. Proč by taky tělo mělo růst, když ho zatížíte pouze průměrně nebo dokonce podprůměrně. Co největší zvedané váhy na úkor techniky taky nejsou ideální. Většinou je tím pomocníkem švihový pohyb, který do posilovny nepatří (samozřejmě záleží na typu tréninku a cíli, ale v našem případě je švih chybou), zkrácená nebo celkově úplně špatná dráha pohybu, případně absolutně špatný postoj, postavení, natočení těla či cvičené partie. Toto vše jsou klasické chyby, které lidé páchají, aby dokázali zvednout větší váhu, účinek cviku přitom každou touto chybou klesá, riziko zranění se zvyšuje.

Jak tedy cvičit? Podle nás je ideální najít si pro sebe tu nejlepší cestu. Pro nás je to cesta kompromisu mezi těmito dvěma způsoby. Každý cvičenec vyznává jinou cestu, i profíci by se dali zařadit do různých táborů. Takový Phil Heath je aspoň dle svých vyjádření vyznavačem čistě učebnicové techniky, naopak např Jay Cutler byl schopen velmi často cvičit technikou, která svou "odlišností" až vyrážela dech. Ale oba dokázali být nejlepší na světě. Takže asi věděli, proč cvičí, jak cvičí.

Proč zastáváme postoj velkých vah při snaze o co nejlepší techniku? Protože s tímto máme ty nejlepší zkušenosti. Striktní technika s malými váhami prostě nikdy nevybuduje tak velké svaly a pokroky. A hlavně co to vlastně je striktní technika? Pořád jsou to jen nějaká pravidla, která vymyslel člověk. Není to písmo svaté, ani zákon, je to jen doporučený návod, ze kterého byste měli vycházet. Navíc se tato pravidla vyvíjejí a s postupem času se často i mění. Častokrát se ve fitku setkáte s člověkem, který sotva vypadá, že kdy viděl činku, ale má nekonečnou zásobu rad a poučování o tom, jak byste měli cvičit a co všechno děláte špatně. A nebojí se poučovat i někoho o 10 levelů lepšího. Na takové pozor, vůbec je neposlouchejte. Jsou to fitness studenti s nulovými zkušenostmi a výsledky.

Když se vám při tréninku bicepsu s jednoručkami trochu hýbou lokty, ještě to neznamená, že proto budete mít horší výsledky. Jen s nimi nesmíte mávat jako pták křídly. Pokud se vám při přítahu jednoručky v předklonu s oporou ruky o lavičku (cvik na záda) trochu vytáčí tělo, neznamená to, že kvůli tomu nebudete mít žádné výsledky, jen se nesmíte točit jako šroub v závitu. Pokud při rozpažkách s jednoručkami na rovné lávce (na prsa) ke konci série trochu více pokrčíte lokty než na začátku série, neznamená to, že budete mít horší výsledky, jen se z vašich rozpažek nesmějí stát doslova tlaky na prsa. A tak dále. Lehký cheating (úmyslné vychýlení se od ideální techniky) doprovází silově kondiční či kulturistický trénink od samotného počátku a ZLEPŠUJE DOSAŽITELNÉ VÝSLEDKY. Protože v momentě maximální námahy na konci série, kdy překonáváte bod své maximální síly, jednoduše nedodržíte techniku na 100%. Důležité je ji pokazit co nejméně a využít tu intenzitu věnovanou do posledních zvihů dané série do naprostého maxima. Především toto posouvání vlastních hranic vás posouvá dál. A častokrát se stane to, že i když si naložíte větší váhu, která je pro vás třeba i pokusem o nově zvednuté maximum, může technika lehce utrpět. Ale vy díky tomu zvednete více, vaše síla stoupne, příště už pro vás tato váha nebude až takový problém a časem můžete s touto váhou vypilovat techniku na maximum. A poté se váhově opět posunout dál. Stále se bavíme jen o jemném vybočení od ideální techniky. Pokud se někdo při tréninku kymácí, jako by se učil break dance, pokud sebou plácá zleva doprava jako zloměný lodní stěžeň, tak dělá chybu. Bavíme se o vybočení od ideální techniky třeba cca 10%, v maximálním vypětí sil u posledního zdvihu možná 20%.

Takže nezapomeňte - ideální striktní učebnicová technika je dobrá cesta, jak začít, ale lehký cheating je časem prostě nutnost.


TRÉNINK - SPRÁVNÁ TECHNIKA VERSUS VELKÉ VÁHY

Kontakt
  • VS commodum, s.r.o.
  • Lihovarská 1199/10
  • 716 00 Ostrava, Radvanice
  • IČ: 25869604, DIČ: CZ25869604
  • +420 776 216 031
  • netucni@gmail.com

Sledujte nás!
Neváhejte nám napsat!