Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity

Proč nemít příliš nízký příjem energie?

Je několik nesprávných způsobů, jak se snažit zbavit tělesných tuků. Jedním z nich je bezhlavé hladovění (neplést s organizovaným půstem). Dalším případem je způsob, kdy dotyčný ze svého jídelníčku vyřadí cokoli, co má nějakou energetickou hodnotu a zkusí energii stáhnout absolutně nejníž. A to taky není dobře.


Lidé často na základě rychle nabytých informací impulzivně jednají, aniž by se o danou problematiku zajímali hlouběji. Je obecně známo, že zredukováním přijímané energie pod svůj výdej donutíme tělo spalovat své tuky. Na základě tohoto se mnozí lidé velmi často rozhodnou, že sacharidy a tuky ze svého jídelníčku absolutně vyřadí. Ponechají si ve stravě jen bílkoviny. Často to pak dopadá tak, že jejich jídelníček je složen pouze ze zeleniny a občasného kousku libového masa. Hodnota sacharidů a tuků v jejich stravě se tak limitně blíží k nule. Bývá to většinou neduh lidí, kteří se už o stravu trochu zajímají a často i cvičí. Velmi nemile je pak překvapí fakt, že důsledkem takové stravy jsou brzy tak unavení, jakoby vlastníma rukama přestěhovali celé fitko. Rovněž je trápí, že jejich postava sice trochu ztrácí na objemu, ale že tuků se zbavuje nějak pomalu, že jim mizí i svaly a že jejich tělo stále nemá ten vzhled, který si představovali.


Vysvětlení je jednoduché. Ve světě fitness se říká, že dieta nejde urychlit. Tělo dokáže za den spálit jen určitou porci vašich tuků a zbylou chybějící energii hledá jinde. Takže začne v takto nouzovém režimu spalovat vlastní svaly a ty se budou zmenšovat. A menší svaly poté spálí menší množství tuků, protože své tuky spalujete především prací svých svalů. Nehledě na strašnou únavu a naprostou ztrátu síly a energie k čemukoli. Daleko rozumnější je varianta nalezení ideálního poměru sacharidů, tuků a bílkovin ve stravě. Má-li to být strava dietní, přesto by její energetická hodnota neměla poklesnout pod váš bazální metabolismus. Obecně se dá vycházet z pravidla, že ve snaze spalovat tělesné tuky by měl člověk přijímat 1,5-2g bílkovin na 1kg své hmotnosti denně, 2-3g sacharidů na 1kg své hmotnosti denně a 0,3-0,5g tuků na 1kg své hmotnosti denně. Toto samozřejmě nejde aplikovat na někoho, kdo má 180kg, ale např. pro 80kg vážící ženu snažící se dostat na 65kg je to vhodný obecný příklad.


Takže nezapomeňte - nalezení optimálního příjmu sacharidů a tuků ve stravě je vždy lepší variantou, než jejich nekompromisní snížení na nulu.


Proč nemít příliš nízký příjem energie?

Kontakt
  • VS commodum, s.r.o.
  • Lihovarská 1199/10
  • 716 00 Ostrava, Radvanice
  • IČ: 25869604, DIČ: CZ25869604
  • +420 776 216 031
  • netucni@gmail.com

Sledujte nás!
Neváhejte nám napsat!