Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity

PRACOVNÍ SMĚNY A SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ

Není zrovna malé procento lidí, kteří pracují na směny. A ti chtějí z jasných důvodů vědět, jak se stravovat, když je třeba být v noci vzhůru a ve dne spát, aby nedělali něco špatně.

Stravování je lidmi vnímáno od pradávna jako cyklus tří jídel denně, kdy ráno je snídaně, v poledne oběd, večer večeře. Snídaně je jídlo, které je vnímáno jako jídlo ranní a večeře jako jídlo večerní. Ale toto vzniklo už dávno a se směnami se moc nepočítalo. Ráno se vstávalo, večer se šlo spát. Ale pak Edison vymyslel žárovku (údajně to byl snad nakonec Tesla) a začalo se dělat na tři směny. Kdyby šlo jen o vnímání názvů samotných (snídaně, oběd...), bylo by to jedno, ale lidé takto stravování bohužel vnímají i z pohledu složení jídel. Vědí, co je vhodná snídaně, vědí, co se vhodné na oběd, chápou častokrát správné složení večeře. Ale teď si je třeba uvědomit, že v momentě pracovních směn je to vše jinak. Je to jako sednout za volant v Británii. Křečovitá snaha o dodržení zažitých pravidel by velmi rychle způsobila nehodu.

Vše se má tak, že ono vhodné složení snídaně je vhodné vůči tomu, že ji sníte po probuzení, oběd proto, že ho jíte v půlce svého dne a večeře a její údajně správné složení je správné vůči tomu, že jdete za chvíli spát. Nemá to nic společného s tím, že je ráno nebo večer. Vše se odvíjí podle toho, kdy jste se probudili a kdy půjdete spát. A proč?

Po probuzení potřebujete kromě bílkovin hlavně energii na doplnění hladiny glukózy (krevní cukr), protože přes noc jste ji vyčerpali. Dopoledne potřebujete sacharidy rovněž, protože z nich budete čerpat energii během celého dne. Během dne a na večer se jejich příjem má postupně snižovat. Bílkoviny se snažíme jíst rovnoměrně po celý den, na závěr dne je často i navyšujeme. Tuky se snažíme držet rozumně nízko, především navečer se jim snažíme vyhnout, pokud se tedy nestravujeme principem LCHF nebo ketózou. Samozřejmě jde především o celkový denní příjem energie a o celkové nutriční hodnoty, ale jejich rozložení během dne je rovněž důležité a jejich případné nelogické rozvržení přinese horší výsledky než správné rozvržení během dne. Z toho vychází i to, že snídaně je jídlo, které jíte po probuzení, i kdyby to bylo v 17:00 a večeře je jídlo, které jíte před spaním, i kdyby to bylo v 8:00 ráno.

Takže pokud máte týden nočních, pak budete nejspíš snídat v odpoledních hodinách a správně byste měli v tu chvíli mít jídlo bohaté na sacharidy a bílkoviny, pak jíst pravidelně co 2-3 hodiny a večeřet budete až někdy ráno jídlo téměř bez sacharidů, bez tuků a s obsahem bílkovin. Tělu je z tohoto pohledu jedno, kolik je hodin, tělo rozlišuje především to, kdy jste vstali, jak dlouho jste vzhůru a kdy jdete spát. A pokud máte kratší den, což někdy u pracovních směn vyjde, tak si jednoduše dáte pouze méně porcí na den.

Pokud by si někdo řekl, že i přes noční směny si ráno před spaním prostě musí dát to, co mu všichni doporučují na snídani a večer po probuzení by se snažil svůj jídelníček potvrdit správnou večeří, se může divit nečekaně horším výsledkům či pocitům během dne, než očekával.

Takže nezapomeňte - nejde o to, zda je ráno, nebo večer, snídaně je jídlo, které máte jíst po probuzení a večeři před spaním.


PRACOVNÍ SMĚNY A SPRÁVNÉ STRAVOVÁNÍ

Kontakt
  • VS commodum, s.r.o.
  • Lihovarská 1199/10
  • 716 00 Ostrava, Radvanice
  • IČ: 25869604, DIČ: CZ25869604
  • +420 776 216 031
  • netucni@gmail.com

Sledujte nás!
Neváhejte nám napsat!