Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity

PEČIVO V DIETĚ?

Dnes jsem měl tu čest si vyslechnout, jak moc je pečivo do diety nevhodné a že v ní absolutně nemá co dělat. A my si teď vysvětlíme, proč je to nemysl.

Je to vlastně opět problém vnímání nějakého obecně prosazovaného tvrzení a naprosté vypuštění detailů, díky kterým lze udělat plnohodnotný závěr. To obecné tvrzení zní, že pečivo obsahuje velké množství sacharidů a proto je do redukce nevhodné. Kdo ovšem ve svém pátrání po pravdě nedojde dál, zbytečně si poté úplným vypuštěním pečiva udělá z diety soukromý teror.

Jak to tedy je? Předně takto se na stravu nedá dívat. Základem je hubnutí je příjem a výdej energie, následně pak poměr nutričních hodnot mezi sebou a pak následuje důležitost "kvality" jednotlivých těchto makroživin. Pokud bude příjem energie menší než výdej, tak budeme hubnout i s pečivem či jakoukoli jinou potravinou. Samozřejmě s některými potravinami se bude chtěný příjem nastavovat velmi těžko, když mají tyto potraviny nutriční obsah naprosto nevhodný. Ale pečivo takovou potravinou není. Obsahuje sice hodně sacharidů, ale stačí to vyřešit vhodnou porcí pečiva.

A zároveň nejsou sacharidy jako sacharidy. Mnoho z vás už jistě slyšelo, že existují sacharidy jednoduché, složité, rychlé a pomalé. Laicky řečeno - ty rychlé poskytují krátkodobou energii, rychle po nich znovu vyhládnete a v přehnané porci jdou rychle do tukových zásob. Pomalé sacharidy se déle tráví, čili po nich déle nedostanete hlad, zprostředkovávají energii na delší dobu a díky své využitelnosti se není třeba bát jejich usazení v tukových zásobách, pokud máte dostatečný výdej energie. Hodnotu "rychlosti" sacharidů udává Glykemický index (GI). Má číselnou stupnici od nuly do sta, přičemž čím vyšší číslo, tím rychlejší je to sacharid (a tím horší jídlo).

Platí rozdělení potravin podle Glykemického indexu:

GI: 0-55 = pomalé sacharidy
GI: 56-69 = střední sacharidy
GI: 70-100 = rychlé sacharidy

A teď přichází rozhodující moment. Bíle pečivo má rychlé sacharidy, celozrnné pečivo má pomalé sacharidy, v nejhorším případě středně rychlé. Uvedeme konkrétní výrobky. Klasický bílý rohlík má GI=94. Což je do diety opravdu nevhodný sacharid. Ale už obyčejný celozrnný rohlík má GI=65, což je výrazně lepší číslo, než má například rýže. A pozor, například otrubový chléb má GI=45. Což je už skutečně velmi nízké číslo, kterým se může chlubit jen nízké množství potravin.

Co to znamená? Třeba to, že vynechat pečivo z diety úplně může jen ten největší nešťastník, případně jedinec libující si ve vlastní nesnesitelnosti bytí, připravující si den ode dne novější a krutější způsoby, jak by se mu mohlo na světě líbit méně. Mnoho lidí si myslí, že kvalita diety je přímo úměrná míře gastronomického masochismu. Jsou téměř schopni dát i výpověď v práci, jen aby měli více času na vymýšlení ještě odpornějších variant jídel s vidinou štíhlého pasu. Ovšem tak tomu být nemusí.

Takže nezapomeňte - neplatí, že pečivo je pro redukci tuku nevhodné, jen si musíte vybrat to správné a samozřejmě v umírněném množství.


PEČIVO V DIETĚ?

Kontakt
  • VS commodum, s.r.o.
  • Lihovarská 1199/10
  • 716 00 Ostrava, Radvanice
  • IČ: 25869604, DIČ: CZ25869604
  • +420 776 216 031
  • netucni@gmail.com

Sledujte nás!
Neváhejte nám napsat!