Taky jste už museli poslouchat ve svém dietním období otázky typu - "Ty jsi v dietě a jíš toto? Víš, jak je to tučné?"
A nebo už jste stáli na opačné straně a byli jste to vy, kdo se na něco podobného někoho ptal? Pak je na čase si přečíst tento článek.
Ať už jste v nízkotučné nebo nízkosacharidové dietě (říkejme raději v období spalování vlastních tuků), je to jedno. Správná strava dle určitých pravidel v takovém období je důležitá a je třeba hledět na tuky a na jednoduché cukry. Ale jde především o jejich množství v dané porci jídla. To znamená, že když váháte mezi nákupem vaječných a bezvaječných těstovin a řešíte, že jedny mají více o jeden gram tuku na sto gramů, a na stejnou váhu srovnání dáváte, jestli si dát a nebo nedát zákusek, který má ovšem třeba 50g tuku, tak je to přesně ta situace. Nebo když s výčitkami váháte, zda si do 1,5l láhve s čistou vodou cvrnknout pár kapek sirupu, které nemají třeba ani 5g cukru, a za naprosto srovnatelný hřích považujete 1,5l láhev cocacoly, která má 150g jednoduchých cukrů, je to podobný případ.
Takové skromné prohřešky o pár gramech tělo vlastně ani nezaznamená, vám to ovšem může vaši dietu silně zpříjemnit (kostička čokolády, lžíce plnotučné hořčice atd.). Uvědomte si tedy především to, kolik cukrů a tuků daná porce či dokonce porcička obsahuje. Málo tučná či sladká potravina vám ve velké porci totiž v dietě uškodí několikanásobně víc než miniaturní množství tučného či přeslazeného doplňku.
Takže nezapomeňte - vykašlete se na zažitá dogmata o tom, co je dietní a co není a přemýšlejte především nad tím, kolik čeho vlastně v dané porci sníte.