Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity

JAK VYBRAT DOBRÉHO TRENÉRA?

Poslední dobou se setkáváme s novým fenoménem. S trenéry k ničemu. Chcete poradit, jak poznat dobrého trenéra?

Toto téma nás dráždí už dlouho. Poslední dobou se s fitness trenéry roztrhl pytel. Každý, kdo třeba jen zaslechl slovo posilovna, si dnes může udělat trenérský kurz. My jsme dokonce narazili i na takové specialisty, kteří teprve až na trenérském kurzu byli poprvé v životě v posilovně. Jakou cestou došli tito lidé k závěru, že zrovna oni budou schopni někoho správně trénovat, je nám záhadou.

A pak to tak i vypadá. Posilovny jsou plné "neviditelných" ochablých panáčků s tričkem s nápisem TRENÉR, které na nich visí jako na věšáku a bez kterého by ani nebylo poznat, kdo tady koho trénuje. Cvičíte si a vidíte, jak chudák klient slepě věřící svému trenérovi, který je s bídou o jednu lekci napřed před svým klientem, vykonává skoro všechny cviky technicky špatně, s neodpovídající váhou, se špatným počtem opakování, sled cviků nedává smysl a vlastně se jedná pouze o ztrátu času a peněz. Na jakékoli výsledky zlepšení vlastní formy pak tito klienti čekají marněji než na vrácení finanční půjčky, kterou v zoufalství půjčili věčně zadluženému kamarádovi. V takovou chvíli kroutíme hlavami zleva doprava takovou rychlostí, že nám ani nejde ostře vidět obličej. Takhle tedy opravdu NE.

Jak je to tedy správně?

Za prvé, kdo nikdy nedokázal vypracovat sebe, nepomůže nejspíš ani Vám. Trenéři mající celoživotně postavu člověka, do kterého byste nikdy netipli, že kdy držel činku, jsou Vám k ničemu. Ten člověk prostě musí opticky výrazně vyčnívat nad ostatními. Jeho výsledky (ať už momentální nebo v minulosti) musejí přesvědčit. Jak by Vás mohl něco naučit, když to ani sám neumí a nikdy neuměl? To je logické, že... Rady ohledně financí taky nebudete poslouchat od finančního poradce žijícího v podnájmu v garzonce, který na schůzku přijede na mopedu.

Za druhé, promluvte si s ním a trvejte na tom, ať je to inteligentní člověk překypující znalostmi z oboru. Trenér musí odborně zodpovědět každý váš dotaz. Hlupák Vás nic nenaučí, nic nevysvětlí, sám neumí studovat, tím pádem bude mít zkreslený pohled na věc, omezené vnímání, znalosti, vědomosti a schopnost učit.

Za třetí, podívejte se na jeho klienty. Vídáme desítky lidí, které trénují trenéři z okolí, a ti klienti jsou stále stejní. Co to má znamenat? Nejpozději za 3 měsíce musí být klient úplně někým jiným. Mnoho trenérů totiž trénuje slabě, klienta nechají vyloženě flákat, často ho dokonce nechají cvičit technicky špatně. A budují si tzv věčné klienty. Nevýhodou je, že toto bývá často vinou klienta. Klienti bývají často leniví, nechtějí "dřít", vymlouvají se, chození do fitka mají jen jako alibi sami pro sebe. A kdyby ti trenéři byli natolik přísní, nakolik by si přáli být, nemusel by jim zůstat jediný klient. Nebo v tom často hraje roli i obava žen z nechtěného a přehnaného svalového přírůstku. To vše víme. Ovšem trénink musí být namáhavý. Dobrý trenér umí namotivovat, umí vysvětlit správnou cestu a vyvrátit mýty. Když se podíváte na naše klienty, které jsme my trénovali osobně (facebook, galerie Proměny klientů a tam např Aneta, Dušan a další), vždy uvidíte markantní pokroky. Tak je to správně.

Jsou i další faktory ovlivňující výsledek. Tím hlavním je správná strava. Ale trenér, který své klienty slepě trénuje a nevysvětlí jim důležitost správné stravy nutné pro dosažení dobrého výsledku, dělá tímto velkou chybu. Bez správné stravy můžete cvičit i roky bez viditelného výsledku. Toto musí každý dobrý trenér vědět. Oblast fitness, to není jen práce, to je životní styl. Pokud jím sám trenér nežije, pak nemůže dobře trénovat.

Takže nezapomeňte - dobrý trenér nepotřebuje nápisy na tričku a certifikáty. Dobrý trenér musí jít poznat od pohledu a jeho klienti musejí mít výsledky. Kdo něčeho nedosáhl sám na sobě, ten to ani nemůže nikoho naučit.


JAK VYBRAT DOBRÉHO TRENÉRA?

Kontakt
  • VS commodum, s.r.o.
  • Lihovarská 1199/10
  • 716 00 Ostrava, Radvanice
  • IČ: 25869604, DIČ: CZ25869604
  • +420 776 216 031
  • netucni@gmail.com

Sledujte nás!
Neváhejte nám napsat!