Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity
Zero-obesity

DIETA NEMUSÍ ZNAMENAT UTRPENÍ

Je zřejmě jasné, že nikdo od diety nebude očekávat výlet do světa chuťové pestrosti za hranicí vlastních představ. Na druhou stranu proč si všichni myslí, že pokud nebudou v dietě trpět tak silně, že budou krok od sebevraždy zoufalstvím, tak že nezhubnou? Je to mýtus. Může to být totiž docela příjemné...

Většina lidí má zafixováno, že dieta znamená utrpení. Dieta je synonymum pro hlad a jezení potravin, které chutnají hůř než přejetý ježek po týdnu na dešti. A jako bonus má mnoho lidí v hlavě dogmatickou myšlenku, že dieta znamená nesolit.

Během naší praxe se nám dostaly pod ruce různé jídelníčky. Některé byly od základu špatně navržené, nesplňovaly ani základní pravidla proto počet sacharidů, bílkovin a tuků pro daného člověka a jeho cíl. Buď byly jak z druhého kola výběrového řízení pro jídelníček do koncentračního tábora, nebo byly energeticky přehnané. Každopádně jedno měly společné snad všechny jídelníčky. Naprosto nelogickou snahu dohnat strávníka ke skoku z okna tím, jak nechutná a hloupě nakombinovaná jídla mu byla předepsána. Leckdo pro dosažení svého cíle sní takřka cokoli a vydrží to dělat jakkoli dlouho. Ale nám to připadá jako holý nesmysl.

Uvedeme příklady. Například snídaně v podobě pytlíku rýže a kopečku proteinu. Nebo rýžové chleby, ořechy a protein. Paprika, půl sáčku řýže, vejce. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale toto by od diety dříve nebo později odradilo každého, kdo není s obezitou tak daleko, že mu kvůli ní už smrtka kosou tlačí na krční tepnu.

Dodržovat nutriční složení potravin je velmi důležité. Je to základ. Ale jde to i příjemně. Stačí zapojit zkušenosti, zdravý rozum a vědomosti. Ty samé potraviny, které tvoří ty smutné zmíněné pochoutky vymyšlené zřejmě kuchařem z Mauthausenu, jdou při troše fantazie použít k výrobě něčeho chutného. Vememe-li vhodné množství ovesných vloček, vejce, ovoce, tvaroh a i zmíněný protein například, můžeme si ve výsledku úpéct třeba výbornou buchtu na snídaně na několik dní.

Potraviny lze skládat rozumně a vytvářet z nich chutná jídla, na které se leckdy můžeme i těšit. Jde o to, co dané jídlo obsahuje. Když má vhodné složky, vhodné potraviny a nutriční hodnoty, může být vhodné i do nejkritičtější diety. Takto se k tvorbě jídelníčku snažíme přistupovat my. Co nejméně utrpení, co nejvíc rozumu. Samozřejmě nelze očekávat žádné gastronomické orgie, ale ani žádný trest.

Takže nezapomeňte - dieta neznamená hladomor, ani chuťové utrpení.


DIETA NEMUSÍ ZNAMENAT UTRPENÍ

Kontakt
  • VS commodum, s.r.o.
  • Lihovarská 1199/10
  • 716 00 Ostrava, Radvanice
  • IČ: 25869604, DIČ: CZ25869604
  • +420 776 216 031
  • netucni@gmail.com

Sledujte nás!
Neváhejte nám napsat!